Bos Nieuwerkerk maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Blog

Op naar een liefdevolle samenleving 

Denise Harleman is de initiatiefnemer van stichting Collectief Kapitaal. Een stichting met een droom: bestaanszekerheid voor iedereen. Drie jaar geleden startte ze in Amsterdam en inmiddels zijn er collectieven in Rotterdam, Arnhem en Leeuwarden, terwijl aan een Utrechtse poot wordt gewerkt. In deze collectieven delen mensen wat ze willen bieden: hun geld, netwerk, ideeën, arbeid, zorg voor elkaar, tijd. Daarnaast zoeken ze naar manieren om de verandering naar een liefdevollere maatschappij mogelijk te maken.

Denise Harleman is de initiatiefnemer van stichting Collectief Kapitaal
Denise Harleman, Stichting Collectief Kapitaal

Denise: ‘Nadat het tv-programma Tegenlicht aandacht had besteed aan Collectief Kapitaal, werd ik gebeld door Martine Goedegebuure. Ze voelde zich verbonden met onze visie en wilde hier onderdeel van zijn. Toen zijn we koffie gaan drinken. Zo doen we dat altijd. Door in gesprek te gaan met geestverwanten en te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wij hebben een idee over onze gedroomde samenleving en andere mensen hebben daar ook hun ideeën over. Met Collectief Kapitaal kijken we hoe we samen kunnen bouwen aan een liefdevolle samenleving. In zo’n samenleving zou ieder mens een waardig en stabiel bestaan moeten kunnen opbouwen. Is dat er nu? Misschien vind je een liefdevolle omgeving bij vrienden en familie of misschien wel in je straat, maar vind je dit ook in de hele samenleving? Volgens mij niet.’

Eerlijk delen betekent winst voor iedereen

‘Collectief Kapitaal biedt je de mogelijkheid iets te delen. Geld, maar ook liefde. Of door ambassadeur te zijn van onze stichting en onze droom. Bos Nieuwerkerk steunt ons financieel, maar geeft ons ook aandacht in hun communicatie. Zoals ook nu, in dit jubileummagazine. En Martine komt naar bijeenkomsten. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven en organisaties die ons steunen, achter onze waarden staan en dat er bij hen ook iets wordt losgemaakt in het denken over en werken aan een mooiere samenleving. Dit betekent dat wij ook wel eens ‘nee, bedankt’ zeggen tegen partijen die ons geld willen geven. Omdat de gedeelde grond ontbreekt. Wij staan voor eerlijk delen. Dat zie ik bij Bos Nieuwerkerk ook. En eerlijk delen is niet alleen in het voordeel van de ‘ontvangers’. We zitten allemaal gevangen in een systeem dat heeft geleid tot ongelijkheid. We zitten niet in hetzelfde schuitje, maar wel in dezelfde storm. Iemand die nu denkt geen probleem te hebben met dit systeem, kan morgen mantelzorger worden en zijn bestaanszekerheid bedreigd zien.’

Ook als jouw bestaanszekerheid nooit in gevaar komt, kun je je wel afvragen of je onderdeel wilt zijn van een problematisch systeem. Daarover praten wij veel.

We onderzoeken wat echt belangrijk is

‘Maar ook als jouw bestaanszekerheid nooit in gevaar komt, kun je je wel afvragen of je onderdeel wilt zijn van een problematisch systeem. Daarover praten wij veel. Omdat we denken dat een nieuw evenwicht op basis van waarden iedereen gelukkiger maakt. Niet alleen de ‘ontvangers’, maar ook de donateurs. En in veel gevallen zul je jezelf in beide rollen tegenkomen. Omdat iedereen veel ontvangt tijdens de reis die we samen maken, zoals zelfkennis en nieuwe inzichten. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je bepaalde overtuigingen hebt en dat die je tot bepaalde daden sturen. Als je overtuiging verandert, doordat je beter ziet wat echt belangrijk is, ga je ook anders handelen. Een van onze leden besloot, naar aanleiding van onze gesprekken, om zijn huis niet aan de hoogste bieder te verkopen. Iemand anders besloot het contact met haar familie te herstellen. Dat is de winst van samen onderzoeken wat we echt belangrijk vinden.’

Wie is Denise Harleman?

Denise studeerde in Utrecht theaterwetenschappen en werkte als zakelijk leider in de culturele sector, onder andere bij de gezelschappen van Adelheid Roosen. De nadruk lag voor haar bij ‘het creëren van een lerend moment voor de theatermakers en het publiek’. Ook geeft ze les in het kunstvakonderwijs. Begin 2020, het coronavirus had Nederland net bereikt, kreeg Denise een wild idee. Terwijl overheidsmaatregelen werden aangekondigd voor essentiële beroepen – niet voor zzp’ers in het onderwijs en theater, zoals zij – bedacht ze te gaan onderzoeken wat solidariteit nu eigenlijk is. Ze ging op zoek naar honderd mensen die acht maanden lang 50 euro zouden willen doneren. Daarnaast zocht ze vijf mensen die over eenzelfde periode maandelijks 1.000 euro zouden willen ontvangen. Zonder tegenprestatie, zonder voorwaarden. Hiermee was stichting Collectief Kapitaal geboren en daarmee een doorlopend onderzoek naar solidariteit.

Heb jij ook tijd, inkomen, netwerk, of iets heel anders te delen? Sluit je ook aan bij Collectief Kapitaal. Kijk op de website collectiefkapitaal.nl om te ontdekken hoe je mee kunt doen.