Bos Nieuwerkerk maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Blog

Unica Industry Solutions is opdrachtgever en leverancier, maar bovenal samenwerkingspartner 

Unica Industry Solutions (UIS) behoort tot de negen bedrijvenclusters van Unica, een van ’s lands grootste technisch dienstverleners. Joop van der Sterren is als vestigingsdirecteur van UIS Venlo regelmatig opdrachtgever van Bos Nieuwerkerk. Intussen trekt Jaap van der Velde als vestigingsmanager van UIS Bodegraven steeds vaker op als leverancier van Bos Nieuwerkerk. Twee samenwerkingsvormen, één doel: het bieden van turnkey oplossingen.

Joop van der Sterren, Unica Industry Solutions

In Venlo is Unica Industry Solutions opdrachtgever van Bos Nieuwerkerk. Hoe vonden jullie elkaar?

Joop van der Sterren: ‘In 2014 werden we aan elkaar gekoppeld door een opdrachtgever die onze beide bedrijven had geselecteerd voor een groot project in Zuid-Limburg. Het was dus geen zelfgekozen samenwerking, maar wel een zeer geslaagde. Daarna hadden we enige tijd geen contact meer, tot Martine Goedegebuure mij in 2021 weer belde omdat ze steeds vaker de vraag kreeg om ook de besturing en elektrotechniek mee te nemen. Of we eens konden praten over de mogelijkheid om zulke vragen voortaan samen te beantwoorden. Daarop stelde ik voor mijn collega Jaap uit Bodegraven mee te nemen, omdat zijn vestiging dicht bij Nieuwerkerk a/d IJssel ligt. In dat gesprek met Martine, Peter en Cor ontdekten we hoe goed onze expertisen elkaar aanvullen. Dat bleek ook, want Jaap werd daarna meteen bij een aantal opdrachten betrokken.’

 

Nadat we de opdracht scoorden, sloeg de twijfel toe bij onze leverancier. Hij vond de opdracht te groot, te complex en te riskant.

 

En jij, vanuit jouw vestiging in Venlo? Ging jij daarna ook samenwerken met Bos Nieuwerkerk?

Ja, dat is een verhaal op zich. Al voor ons gesprek met Bos Nieuwerkerk hadden wij ingeschreven op een grote opdracht van een kunststofverwerkend bedrijf in Limburg. Dat deden we samen met een leverancier die zou zorgen voor kanalen, ventilatoren, compensatoren, afsluiters, geluidsomkastingen, isolatie en meer. Nadat we deze opdracht scoorden, sloeg de twijfel toe bij onze leverancier. Bij nader inzien vond hij de opdracht te groot, te complex en te riskant. Ik was net een dag op vakantie en kreeg een belletje dat hij zich terugtrok. Dit terwijl wij ons al aan die opdracht hadden verplicht! Dus ik vroeg mijn collega’s contact op te nemen met Martine. In no-time kregen we een heel complete offerte, waarin ook de engineering goed was uitgewerkt. Dat laatste was voor ons belangrijk omdat we daar zelf op dat moment de capaciteit niet voor hadden. En tot slot lag de prijs in lijn met de offerte die wij hadden afgegeven. Dat was een enorme opluchting!’

Toen was de opdracht op papier gered, maar hij moest nog wel in de praktijk worden waargemaakt?

‘Dat klopt en de ‘license to operate’ van de opdrachtgever hing ervan af. Het ging om rookgassen uit een industrieel proces die volgens een nieuwe richtlijn moesten worden nabehandeld. Dit betekent dat je al die gassen vanaf verschillende daken moet verzamelen om naar een centrale nabehandelingsinstallatie te vervoeren en dan via een hoge schoorsteen af moet voeren. Als wij dat niet voor een bepaalde datum realiseerden, zou onze opdrachtgever zijn vergunning kunnen verliezen. Wij hadden ons aan die deadline gecommitteerd. Bos Nieuwerkerk is dus snel gaan engineeren. De constructeur van de klant moest bijvoorbeeld weten hoeveel gewicht er op het dak zou komen zodat hij kon berekenen of dit wel mogelijk was. Het ging om honderden meters rvs-kanaal, met diameters van 350 tot 900 mm waar lucht doorheen gaat met een temperatuur van 250 °C waardoor er veel uitzetting plaatsvindt. Ook moesten de kanalen thermisch worden geïsoleerd. De engineering duurde vier maanden, het prefabriceren zes maanden en de installatie nam vijf maanden in beslag. Dit was zowel voor ons als voor Bos Nieuwerkerk een megaklus, die we in perfecte samenwerking wisten te klaren.’

 

Heat Matrix is goed in het doorgronden van processen en beschikt over een QuickScan die snel in kaart brengt welke energetische besparingen mogelijk zijn.

 

Bos Nieuwerkerk maakt met de overname van Heat Matrix warmteterugwinning uit rook- en procesgas mogelijk, biedt dit ook kansen voor Unica?


‘Ja, zeker gezien de stijgende energieprijzen. Wij hebben klanten bij wie energie 30 tot 50% van de kostprijs van hun product uitmaakt. Was vroeger de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen 8 tot 10 jaar, nu is dat vaak 1 tot 3 jaar. Dat maakt investeren hierin interessant. Er verdwijnt veel energie door schoorstenen. Samen met Heat Matrix kunnen wij daar verandering in brengen. Heat Matrix is goed in het doorgronden van processen en beschikt over een QuickScan die snel in kaart brengt welke energetische besparingen mogelijk zijn. En wij beschikken over veel domeinkennis van onze klanten waardoor we weten waar kansen liggen. Klanten zeggen niet snel nee tegen een vrijblijvende QuickScan, want er valt alleen maar te winnen. Als er een mooie businesscase uitkomt, stellen wij voor om een betaalde conceptstudie uit te voeren. Hierin geven we aan hoe wij willen ingrijpen in het proces en wat dit aan energiebesparing en euro’s oplevert. Er lopen inmiddels een aantal van deze conceptstudies.’

 

Joop van der Sterren

Joop begon twaalf jaar geleden bij Unica Venlo, een vestiging die een paar jaar eerder was ontstaan uit de samenvoeging van twee aangekochte bedrijven, een in werktuigbouwkunde (W) en een in elektrotechniek (E). Joop werd gevraagd om de sector Industrie verder uit te bouwen. Dat zag hij wel zitten, maar dan wel in de combinatie van E en W, procestechniek en industriële automatisering, zodat ze totaaloplossingen kunnen bieden. Zo geschiedde en die veelzijdigheid bleek de sleutel tot succes.

Links

Unica Industry Solutions

Blog van Jaap van der Velde, vestigingsmanager Unica Industry Solutions in Bodegraven.