Hoofdpagina
Vind een artikel
Vandaag
Etalage
Categorieën
Recente wijzigingen
Nieuwe artikelen
Willekeurige pagina

Informatie

Gebruikersportaal
Snelcursus
Hulp en contact
Donaties
Hulpmiddelen
Links naar deze pagina
Verwante wijzigingen
Bestand uploaden
Speciale pagina’s
Permanente koppeling
Paginagegevens
Deze pagina citeren
Wikidata-item

Schoorsteen

Een schoorsteen is een afvoerkanaal voor rookgassen.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werden vuren binnenshuis gestookt waarbij de rook via verschillende kleine gaten in het dak de hut verliet. De eerste schoorstenen werden waarschijnlijk als volgt ontworpen: het dak werd uitgerust met een grotere opening om de rook door te laten.
Vroeger werd het vuur in het midden van het huis gestookt zodat de hele ruimte van een optimale hoeveelheid warmte kon genieten. Later werd het vuur aan een muur geplaatst waarbij de schoorsteen een horizontale opening was. Men ontdekte echter snel dat rook hierdoor niet optimaal weg raakte uit de omgeving.
Men ontwikkelde de schouw, die de rookgassen opving en afvoerde. Hieruit ontstond de schoorsteen zoals we ze nu kennen; de werking berust op twee principes. Het ene is dat warme lucht lichter is dan koude. Door boven het vuur een verticale kolom te plaatsen stijgt de opgewarmde lucht snel waarbij de rook zelf meegezogen wordt. Dit noemt men ’trek’. Het andere principe is dat als er wind over de schoorsteen waait, deze lucht aanzuigt volgens het principe van Bernoulli en de wet van Bernoulli.

De Dag Van De Schoorsteen, een nieuwe traditie

Tijden veranderen
Bij Bos Nieuwerkerk zijn we dol op tradities; ijkpunten van wie we zijn en wat we belangrijk vinden. Zo ontvingen onze relaties 20 jaar lang een eindejaarsgeschenk in de vorm van een Sinterklaaspakket. Van die traditie besloten we echter afscheid te nemen: tijden veranderen en wij veranderen mee. Stilstand is achteruitgang.
Goede raad was in dit geval niet duur, want een aantal creatieve collega’s zijn gaan broeden op een alternatief. Daar rolde ‘De Dag Van De Schoorsteen’ uit. Ieder jaar op 15 april willen we dit wonder van technisch vernuft in de spotlights zetten.

Aansprekende datum
De datum van 15 april is niet toevallig gekozen. Een van onze technici kreeg een briljante ingeving. Erwin Blom bedacht een aansprekende datum, die onlosmakelijk met schoorstenen is verbonden. Dat werd de geboortedag van onze eigen Ir. Kees Bezemer.
Kees is dé man die alles over schoorstenen weet, die zelf berekeningen maakt, schoorstenen volledig met de hand kan narekenen, die menig collega ‘schoorsteenles’ heeft gegeven én die op zijn 69e nog steeds niet is uitgeleerd. Kortom, een collega die met z’n tijd meegaat.
Lang verhaal kort: eigenlijk zochten we gewoon een aanleiding om u een presentje te geven en u zo te laten weten dat wij onze samenwerking bijzonder waarderen.

Gebruik

Bij roetophoping bestaat het risico van schoorsteenbrand. Om dit te voorkomen is het verstandig een schoorsteen regelmatig te laten schoonmaken door een schoorsteenveger.

Folklore

Volgens de folklore komt Sinterklaas of Zwarte Piet het huis binnen via de schoorsteen. Ook Klaas Vaak gebruikt de schoorsteen om binnen te komen.

Trivia

De hoogste schoorsteen van de wereld is die van de Elektriciteitscentrale GRES-2 in Ekibastuz, Kazachstan. De hoogste van Europa de Trbovljeschoorsteen in de plaats Trbovlje, Slovenië.

Externe links

Skyscraperpage.com – Enkele industrieschoorstenen en communicatietorens, 250 meter en hoger en 180 – 250 meter bezocht 6 april 2010

Zie de categorie Chimneys van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 mrt 2021 om 16:57.

De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.
Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc., een organisatie zonder winstoogmerk.