Bos Nieuwerkerk maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Referenties

In 50 jaar realiseer je veel, heel veel. Van aardappelverwerker tot producent van hoogwaardige cacaoproducten, van raffinaderij tot waterzuiveringsbedrijf. Voor vele en uiteenlopende procesinstallaties realiseerden wij wereldwijd complete afgas- en warmteterugwinningssystemen.

Warmteterugwinning
Lubrizol België, producent van CPVC, wilde het energieverbruik van haar droogprocessen reduceren.

8% energiebesparing door warmteterugwinning uit droger

Lubrizol België, producent van CPVC, wilde het energieverbruik van haar droogprocessen reduceren. Samen met Heat Matrix wisten we de corrosieve rookgassen te gebruiken om de ingaande lucht voor de droger voor te verwarmen van 10 naar 56 °C. Hierdoor daalde het energieverbruik met 170 kW, zonder corrosie problemen.

Warmteterugwinning
4% meer efficiëntie voor stoomketel bierbrouwer

4% meer efficiëntie voor stoomketel bierbrouwer 

Voor wereldwijde bierproducent Carlsberg realiseerden we een warmteterugwinningsconcept uit corrosief rookgas van de biogasgestookte stoomketel. Dit systeem met een vermogen van 290 kW levert de ketel aanvoerlucht die naar 80 °C is voorverwarmd. Hierdoor neemt de efficiëntie met 4% toe.

Warmteterugwinning
warmte-integratie op een droger 

290 kW energiebesparing door warmte-integratie op een droger 

Voor Sonac Loenen B.V. wisten we, samen met Heat Matrix, het 81 °C warme rookgas van de droger te gebruiken om deze zelfde droger te voorzien van lucht die van 10 naar 52 °C is voorverwarmd. Zonder corrosie- of vervuilingsproblemen, dankzij polymere technologie en een geïntegreerd schoonmaaksysteem.

Warmteterugwinning
Installatie bij Cacaofabriek

USG wint 5,6 MW warmte terug uit corrosief rookgas

Voor USG, de utility leverancier van Chemelot wisten we het (corrosieve!) rookgas van de verbrandingsoven bruikbaar te maken. Het ketelvoedingswater van het stoomnetwerk wordt hiermee opgewarmd van 20 naar 96 °C. Het systeem met een vermogen van 5,6 MW zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie.

Warmteterugwinning
Jaarlijks 220t CO₂ besparing voor Aviko Rixona

Jaarlijks 220t CO₂ besparing voor Aviko Rixona

Aviko Rixona wilde haar CO2-emissie reduceren. Samen met Heat Matrix vonden we in de 170 °C hete rookgassen van de stoomketel een mogelijkheid voor warmteterugwinning. Met een polymere luchtvoorverwarmer werd het probleem van corrosie door biogas getackeld. De opnieuw ingezette warmte levert een besparing op van 130kW en 220t CO2 per jaar.

Warmteterugwinning
raffinaderijfornuis

Warmteterugwinning uit corrosief rookgas van een raffinaderijfornuis

Een raffinaderij verloor veel warmte via rookgassen met corrosieve eigenschappen. Om aan de doelstellingen voor CO2-reductie te voldoen wilde men die warmte gebruiken voor het fornuis. Heat Matrix ontwierp een zwavelzuurbestendige luchtvoorverwarmer die Bos Nieuwerkerk bouwde en installeerde. Dankzij het 3.200 kW grote vermogen van de luchtvoorverwarmer nam de efficiëntie van het fornuis toe met 4%. 

Warmteterugwinning
warmteterugwinning voor biogasgestookt waterzuiveringsbedrijf

190 kW warmteterugwinning voor biogasgestookt waterzuiveringsbedrijf

Samen met Heat Matrix ontwierpen en realiseerden we een warmteterugwinningssysteem voor een waterzuiveringsbedrijf. Hiermee winnen we – zonder corrosie! ­– elektriciteit en warmte uit biogas. De opbrengst is 191 kW, naast de opwarming van 8.000 liter water per uur van 75 naar 90 °C.