Referenties
Projecten waar we met trots op terugkijken
In 50 jaar realiseer je veel, heel veel. Van aardappelverwerker tot producent van hoogwaardige cacaoproducten, van raffinaderij tot waterzuiveringsbedrijf. Voor vele en uiteenlopende procesinstallaties realiseerden wij wereldwijd complete afgas- en warmteterugwinningssystemen.
Effectievere procesluchtafvoer voor Agristo
Agristo is, met een afzet naar 120 landen, de grootste exporteur van diepgevroren friet wereldwijd. De fabriek in Tilburg had tal van nieuwe luchtafvoerkanalen nodig om de proceslucht effectief te kunnen afvoeren. We ontwierpen en bouwden een tracé met daarin een nieuwe collector en diverse nieuwe aansluitpunten.
Cacaofabriek kreeg na brand snel een nieuwe schoorsteen
In de cacaofabriek van Olam (huidige naam: OFI) in Wormer brak brand uit die oversloeg naar de schoorsteen. We hebben de schoorsteen direct veiliggesteld. Door alles op alles te zetten, lukte het ons om binnen tien weken een nieuwe schoorsteen te bouwen, waardoor de fabriek snel weer operationeel was. Ook leverden we nieuwe schoorstenen voor de Olam-fabriek in Koog aan de Zaan.
Schoorsteen voor Nuon Diemen
Voor de energiecentrale van Nuon (nu: Vattenfall) in Diemen kreeg Standard Fasel de opdracht om ketels te realiseren. De ketelspecialist vroeg ons om de schoorsteen te bouwen. Wij ontwierpen en bouwden de schoorsteen volgens het bestek en de architectonische eisen.
8% energiebesparing door warmteterugwinning uit droger
Lubrizol België, producent van CPVC, wilde het energieverbruik van haar droogprocessen reduceren. Samen met Heat Matrix wisten we de corrosieve rookgassen te gebruiken om de ingaande lucht voor de droger voor te verwarmen van 10 naar 56 °C. Hierdoor daalde het energieverbruik met 170 kW, zonder corrosie problemen.
Nieuwe Oerlemans schoorsteen bouwen, bestaande verlengen
Oerlemans in Broekhuizenvorst (nu Lamb Weston) produceert diepvriesaardappelproducten, met de nadruk op friet. Voor hen realiseerden we een nieuwe voor een extra productielijn, inclusief alle aanpassingen aan het kanaalwerk. Ook verlengden we een bestaande schoorsteen.
Schoorstenen voor een warmtenet
De energiecentrale van Eneco in Zoetermeer wilde via een warmtenet warmte leveren aan de wijk Oosterheem in Zoetermeer. Croonwolter&dros schakelde onze expertise in voor de afvoer van rookgassen via schoorstenen. Hiertoe realiseerden we lichte rookgaskanalen en afsteuningen in een staalconstructie.
4% meer efficiëntie voor stoomketel bierbrouwer
Voor wereldwijde bierproducent Carlsberg realiseerden we een warmteterugwinningsconcept uit corrosief rookgas van de biogasgestookte stoomketel. Dit systeem met een vermogen van 290 kW levert de ketel aanvoerlucht die naar 80 °C is voorverwarmd. Hierdoor neemt de efficiëntie met 4% toe.
Complete procesluchtafvoer
Kraft Heinz in Elst produceert ketchup en andere producten waarbij proceslucht moet worden afgezogen en via een schoorsteen uitgeblazen. Wij tekenden voor het ontwerp, de productie en montage van de schoorsteen.
290 kW energiebesparing door warmte-integratie op een droger
Voor Sonac Loenen B.V. wisten we, samen met Heat Matrix, het 81 °C warme rookgas van de droger te gebruiken om deze zelfde droger te voorzien van lucht die van 10 naar 52 °C is voorverwarmd. Zonder corrosie- of vervuilingsproblemen, dankzij polymere technologie en een geïntegreerd schoonmaaksysteem.
Geen geur in Etten-Leur
Hill’s Pet Nutrition Manufacturing in Etten-Leur produceert voer voor huisdieren. Omwonenden klaagden over geuroverlast. De schoorsteenopstelling die wij op een kleine binnenplaats realiseerden, maakte een eind aan de geurproblemen.
Nieuwe schoorstenen voor Fujifilm
Fujifilm in Tilburg produceert fotopapier, membranen en filters voor gas- of waterzuivering. Voor dit bedrijf ontwierpen, produceerden en monteerden wij nieuwe schoorstenen voor het effectief afvoeren van proceslucht.
USG wint 5,6 MW warmte terug uit corrosief rookgas
Voor USG, de utility leverancier van Chemelot wisten we het (corrosieve!) rookgas van de verbrandingsoven bruikbaar te maken. Het ketelvoedingswater van het stoomnetwerk wordt hiermee opgewarmd van 20 naar 96 °C. Het systeem met een vermogen van 5,6 MW zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie.