Bos Nieuwerkerk maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

FAQ

Veelgestelde vragen

De hoogte van een schoorsteen wordt bepaald door factoren zoals depositie en dispersie, wat de verdunning van procesgassen in de atmosfeer betekent. Ook volumestroom en milieueisen spelen een rol. De benodigde mechanische sterkte hangt af van de hoogte, waarbij windzones en aardbevingsgevoelige gebieden maatgevend zijn voor het ontwerp.

Binnen Europa is het een wettelijke verplichting dat staalconstructies, dus ook schoorstenen, moeten voldoen aan de CPR (Construction Products Regulation) op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid en milieu. De eisen waaraan staalconstructies moeten voldoen zijn vastgelegd in de Europese Norm EN1090-1. De regels voor het constructief ontwerpen worden gegeven in de Eurocode, zoals bijvoorbeeld EN-1991 (belastingen), EN-1993 en EN 1090-2 (staalconstructies), EN-1998 (aardbevingen) en andere Europese normen. Om aan te tonen dat voldaan is aan alle eisen moet door de fabrikant een CE-markering op de schoorsteen worden aangebracht. De fabrikant mag dat pas doen als hij gecertificeerd is voor de normen EN 13084-7, EN 3832-2 en ISO 9001. Daarnaast moet de producent FPC-gecertificeerd zijn, wat aantoont dat hij beschikt over een systeem voor controle- en kwaliteitsbeheer. Ook moet hij in staat zijn een prestatieverklaring (DoP) af te geven.

Fabrieken en installaties mogen geen geluidsoverlast veroorzaken voor medewerkers en omwonenden. Bedrijven hebben vaak een vergunning waarin de maximale geluidsproductie is vastgelegd. Bij systemen met ventilatoren ontstaat geluid aan zowel de aanzuig- als de perszijde. Dit geluid kan via schoorstenen of kanalen naar buiten of terug de productieruimte in. Geluidsoverlast wordt dus beperkt door het nemen van geluiddempende maatregelen waarbij zowel bron- als stralingsgeluid worden aangepakt.

Ja, afhankelijk van de locatie van het bedrijf kunnen schoorstenen voorzien moeten worden van waarschuwingslampen of rood-witte strepen. Dit hangt samen met nabijgelegen aanvliegroutes van vliegvelden. Voor schoorstenen hoger dan 100 meter is melding bij de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) verplicht.

Dit is situatieafhankelijk. Isolatie kan nodig zijn om rookgasafkoeling en corrosie te voorkomen, om stralingsgeluid te beperken of voor persoonlijke bescherming als mensen in de buurt kunnen komen van de installatie en kanalen (volgens artikel 7.9 van het Arbobesluit). Daarnaast kan isolatie worden toegepast om restwarmte uit processen optimaal te benutten in opvolgende (naverbranding) processen, wat bijdraagt aan een lager energieverbruik.

Een schoorsteen is een dynamisch belaste constructie en moet volgens ISO 13084-9 regelmatig geïnspecteerd worden. Wij adviseren elke twee jaar een inspectie uit te voeren. Dit is essentieel voor de veiligheid van de locatie en om de continuïteit van het proces te waarborgen. In een wereld met toenemende juridische eisen biedt regelmatige inspectie zekerheid voor bedrijven.

Ja, het gebruik van werkbakken is toegestaan. In samenwerking met onze externe hogere veiligheidskundige en gecertificeerd Arbo-kerndeskundige hebben we een montage- en werkbakplan opgesteld volgens staatsblad 645 (2021) en het Arbeidsomstandighedenbesluit 7.23d. Vooraf melden we dit bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zo zorgen we dat onze monteurs veilig en volgens de regels kunnen werken.

Turnkey betekent dat wij het volledige project van begin tot eind beheren, inclusief de coördinatie van alle door ons ingeschakelde leveranciers: schoorstenen, ventilatoren, staalconstructies, meet- en regeltechniek, geluiddempers, fundering en indien mogelijk warmteterugwinning en -integratie. U krijgt één contactpersoon die alles coördineert, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken. Wij zorgen dat het project volgens planning en binnen budget wordt uitgevoerd.

Het voornaamste doel van warmteterugwinning is het verbeteren van de energie-efficiëntie van uw proces of fabriek. Dit leidt tot lager gasverbruik, verminderde CO2-uitstoot en lagere operationele kosten. Bovendien verkleint het uw CO2-footprint en helpt het u te voldoen aan energiebesparingsverplichtingen, met vaak aantrekkelijke terugverdientijden.

De potentie van warmteterugwinning hangt af van twee factoren: de hoeveelheid beschikbare warmte en de mate waarin deze kan worden hergebruikt in uw proces of elders in de fabriek. De financiële aantrekkelijkheid wordt beïnvloed door factoren zoals temperaturen, debieten, draaiuren, energieprijzen en interne afstanden. Met onze Warmteterugwinning Scan kunnen we uw situatie analyseren en snel bepalen of warmteterugwinning voor u interessant is.

Restwarmte kan voor veel meer dan alleen gebouwverwarming worden ingezet. Denk aan het voorverwarmen van verbrandings- of drooglucht, het opwarmen van schoonmaakwater, of andere toepassingen waar nu een CV of stoomketel wordt gebruikt. Tijdens onze Warmteterugwinning Scan helpen we u bepalen welke toepassing voor uw situatie het meest geschikt is.

Bij warmteterugwinning van corrosief of vervuilend rookgas moet goed gelet worden op de afkoeling, omdat condensatie van zuur of ophoping van vuil kan optreden. Dit vereist een zorgvuldig ontwerp van de warmtewisselaar. Wij bieden polymere warmtewisselaars die bestand zijn tegen zuren, wat ze geschikt maakt voor dit type rookgassen.

Warmteterugwinning heeft minimale invloed op uw proces. Met meer dan 15 jaar ervaring in warmteterugwinning garanderen we dat uw bestaande proces zo veel mogelijk ongestoord kan doorgaan, bij voorkeur door een bypass voor de warmtewisselaar te installeren. We werken nauw met u samen om de benodigde stilstand tijdens de installatie tot een minimum te beperken.

Bos Nieuwerkerk, in samenwerking met zusterbedrijf Heat Matrix, biedt turnkey oplossingen voor warmteterugwinning. Ons proces bestaat uit vier stappen: een Warmteterugwinning Scan, het warmte-integratieontwerp, de realisatie van het systeem, en service en onderhoud. Dit garandeert dat u volledig ontzorgd wordt en het systeem optimaal presteert.

We schuiven bij voorkeur zo vroeg mogelijk in het proces aan tafel. Dit stelt ons in staat om al in een vroeg stadium mee te denken over slimme oplossingen en bij te dragen aan de prestaties van alle betrokken partijen. Met meer dan 50 jaar ervaring hebben we voor (bijna) elke vraag een passende oplossing.

Wij maken gebruik van geavanceerde technologie, zoals parametrische ontwerpmodellen en 3D-scanning, om onze ontwerpen te optimaliseren en foutmarges te minimaliseren. Onze interne productie en samenwerking met vaste partners zorgen voor strikte kwaliteitscontrole.

Ons parametrisch ontwerpmodel is gebaseerd op een overcompleet model van een afgassysteem, waarin alle mogelijke onderdelen zijn opgenomen. Door het invoeren van alle relevante parameters voor een project worden automatisch en razendsnel de benodigde elementen zichtbaar, wat resulteert in een efficiënt en op de millimeter nauwkeurig ontwerp. Ons parametrisch ontwerpmodel is het resultaat van jarenlange research en ontwikkeling.

Bij de start van een project maken we een 3D-scan van de locatie om nauwkeurig inzicht te krijgen in het gebouw, de afmetingen, obstakels en afsteunmogelijkheden. Deze scan vormt de basis voor het engineeringproces en biedt een digitale weergave van het uiteindelijke ontwerp. Daarnaast is de 3D-scan een betrouwbare bron voor vergunningaanvragen, een richtlijn voor technische diensten, en garandeert het een betrouwbaar productieproces en een foutloos eindproduct.

We produceren veel componenten zelf, zoals schoorstenen, kanalen en kritische delen zoals trillingdempers. Bij uitbesteding van productie aan onze partners gebeurt dit altijd onder supervisie van onze engineers. Onze eigen productie wordt vaak zeer gewaardeerd door onze opdrachtgevers.

Wij hechten veel waarde aan het nakomen van afspraken. We zijn open en transparant over wat we kunnen bieden en we beloven alleen wat we kunnen waarmaken. Dit is wat onze klanten bijzonder in ons waarderen.

Bos Nieuwerkerk is opgericht in 1973 en uitgegroeid tot een specialist in schoorsteentechniek. Door de overname van Heat Matrix en samenwerking met gespecialiseerde partners hebben we een sterke marktpositie opgebouwd in turnkey afgas- en warmteterugwinsystemen.

Onze kernfilosofie is: zaken zijn zaken, maar zaken zijn vooral mensen. Wij zetten de mens centraal in alles wat we doen. We geloven in eerlijk, gelijkwaardig zakendoen en het nakomen van afspraken. Onze klanten waarderen deze manier van werken: onze orders komen voor 85% van terugkerende opdrachtgevers, en dat zijn er geen één of twee. 

Ja, wij werken al jaren samen met vaste partners die, net als wij, streven naar het leveren van de beste producten aan industriële bedrijven. We zoeken partners die niet alleen kwaliteit leveren, maar ook bijdragen aan de verduurzamingsambities van onze opdrachtgevers.

Ja, Bos Nieuwerkerk sponsort vooral goede doelen en initiatieven in de gemeente Zuidplas. We ondersteunen graag lokale verenigingen en projecten, zowel in natura als met financiële bijdragen. Heeft uw vereniging of initiatief ondersteuning nodig? Neem gerust contact met ons op. 

De BN/HM Groep combineert de expertise van Heat Matrix en Bos Nieuwerkerk om turnkey afgassystemen en warmteterugwinningsoplossingen te realiseren. Andere bedrijven kunnen zich in de toekomst bij deze groep aansluiten om samen te werken aan slimmere en betere industrie.

Bij Bos Nieuwerkerk geloven we dat werken meer is dan een baan. Het biedt kansen voor persoonlijke ontwikkeling en plezier, terwijl medewerkers deel uitmaken van een groeiende familie. Persoonlijke aandacht staat centraal, en elke medewerker wordt gezien als een waardevol teamlid. 

We investeren in medewerkers door hun vaardigheden te koesteren en hen te begeleiden met opleidingen, trainingen en coaching. Of je nu een ervaren vakman/vrouw bent of net begint, wij bieden een omgeving waarin je kunt groeien, leren en samen successen kunt vieren.

Ons proces bestaat uit vier stappen: analyse en advies, engineering, realisatie en service. In elke stap van het proces zijn verschillende disciplines actief: verkopers, project- en procesengineers, projectmanagers, werkvoorbereiders, constructeurs, lassers en montagemedewerkers. Ben je geïnteresseerd in een bepaalde functie of stageplek? Kijk bij onze vacatures of kom met ons praten. 

We koesteren een familiebedrijfscultuur waarin werkplezier, zorg voor elkaar en persoonlijke groei centraal staan. Medewerkers hebben vaak een lange staat van dienst, wat zorgt voor een sterke onderlinge samenwerking en verantwoordelijkheidsgevoel.

Contact

Samen aan de slag?

Met onze kennis én een no-nonsense aanpak hebben we het antwoord op uw vraag met oog op maakbaarheid, planning en kosten. Neem contact op met Cor de Leeuw.