Bos Nieuwerkerk maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Blog

Duurzaam Bakken: met de bakkersindustrie werken aan een groene toekomst

Hoe duurzaam is jouw boterham, koekje of gebakje eigenlijk gebakken? Het is iets waar de consument niet vaak bij stilstaat, maar binnen de bakkersindustrie wordt er dagelijks gewerkt aan het ontwikkelen van duurzamere producten.

Gisteren kwamen twintig bakkerijen, allemaal lid van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), samen voor een seminar. Het doel? Gezamenlijk de uitdagingen rondom het verduurzamen van het bakkersproces aanpakken. Want hoewel een oven altijd nodig zal zijn om te bakken, rijst de vraag: hoe kan deze zo efficiënt mogelijk functioneren zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen? En hoe kunnen de energiekosten omlaag, terwijl we tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen?

Samen met Mark van der Schelling van Atlas Copco hebben we mogelijke antwoorden op deze vragen verkend. Het was een inspirerende middag, waarin we onze gasten lieten zien hoe de restwarmte van de ovens gebruikt kan worden in andere delen van de bakkerij, zoals voor het verwarmen van waswater of het gebouw zelf. We denken graag mee over concrete oplossingen om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bakkerij? We nodigen u graag uit voor een brainstormsessie. Ook kunnen we een Warmteterugwinning Scan voor u uitvoeren, waarmee u inzicht krijgt in de meest kansrijke warmte-integratieconcepten voor uw bedrijf of proces. Neem gerust contact op met Rik Kuenen!

Dankzij de samenwerking met Vanderloo was dit event een groot succes.

Foto: Van der Loo