Bos Nieuwerkerk maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Blog

Nu eens niet over visie, maar over liefde en authenticiteit 

Ik weet dat het een enorme platitude is, maar mijn hersenbloeding zie ik als een van de mooiste cadeaus die ik in mijn leven kreeg. Het was ook een ramp, want ik kon niets meer, maar de situatie dwong me om het beste uit mezelf te halen.

Rob Bertels, Holland Consulting Group 

Als ervaren coach liet ik op mezelf het principe los van de twee hefbomen van coaching. De eerste is het juiste bewustzijn ontwikkelen en de tweede is het vermogen om daarmee de juiste keuzes te maken. Als je iets ergs overkomt, wil je zo snel mogelijk terug naar de situatie van daarvoor. Maar dat is kansloos. Echt bewust zijn betekent onder ogen zien dat je diep in de shit zit. Pas als je dat doet, kun je de keuzes maken die goed voor je zijn. Ik weet nog het moment dat ik motivatie kon ontlenen aan het feit dat het me lukte om drie traptreden te beklimmen. Als een kind zo blij was ik! 

Kan ik van betekenis zijn?

Mijn fysieke herstel was een weg van jaren, waarbij ik van veel zaken, zoals status en vrienden, afscheid nam omdat ze niet meer bij me pasten. Maar de winst was vele malen groter. Ik ben nu ongelooflijk blij met het leven en ik wil een mens zijn die ertoe doet. Waardoor ik veel bewuster kies voor opdrachten. Heb ik iets met de opdrachtgever? Kan ik van betekenis zijn? Is er liefde en authenticiteit waaraan ik kan bijdragen? Zaken die op een wezenlijker niveau liggen dan simpelweg de bedrijfsvisie. 

Een familiebedrijf, waarin de leden zorg hebben voor elkaar.

Als je met hen in zee gaat, hoor je in no-time bij de familie

Via John Koster en Cris Zomerdijk van HCG Netwerk kwam ik in contact met Bos Nieuwerkerk. John kende het bedrijf al jaren en vertelde dat ze iemand zochten die de start van een nieuw managementteam kon begeleiden. Hij sprak zo vol waardering over de mensen daar, dat ik meteen ja zei. En na de eerste ontmoeting kon ik alleen maar denken: wat een lieve mensen. En wat een passie! Ik kon me weinig boeiends voorstellen bij industriële schoorstenen, maar als zij gingen praten, dan merkte ik: dit is hun leven, hun trots. Dan werden er foto’s tevoorschijn gehaald, kreeg ik systemen uitgelegd en voelde ik hun enorme betrokkenheid bij hun klanten. Prachtig! Bos Nieuwerkerk bleek een familiebedrijf, waarin de leden zorg hebben voor elkaar. En als je met hen in zee gaat, hoor je in no-time bij de familie. Ik hoor er nu ook bij. Niet alleen om wat ik doe, maar vooral om wie ik ben. Bij Bos Nieuwerkerk mag ik bijdragen aan de persoonlijke kracht van de MT-leden, maar ook aan hun liefde en authenticiteit. En daarmee is mijn verhaal rond. 

Vier aandachtspunten

Ik wil afsluiten met vier aandachtspunten voor Bos Nieuwerkerk, maar waar wellicht ook leiders van andere liefdevolle en authentieke bedrijven wat aan hebben. De eerste. Wat is je onderscheidend vermogen? Bij Bos Nieuwerkerk is dat hun zeer specialistische kennis met daarbovenop een waanzinnig betrokken manier van omgaan met klanten. Stop met die zaken als vanzelfsprekend te zien, maar vent ze uit. Ga zwaaien met dat vaandel! De tweede is dat het mooi is om te geven en om van betekenis te zijn voor anderen. Maar zorg ook goed voor jezelf zodat je kunt blijven geven. En vier je successen, wat ook je 50-jarig jubileum kan zijn. De derde. Een familie om je heen hebben is fantastisch, maar kan ook leiden naar een te grote hang naar harmonie. Verandering en groei kunnen soms niet zonder wrijving. Wees daar niet bang voor. Mijn vierde aandachtspunt betreft de spanning tussen samen en alleen. Leiders moeten een bepaalde autonomie bij zichzelf ontwikkelen, net als het jongste kind in een gezin. 

Wie is Rob Bertels? 

Rob Bertels werkt sinds 1989 als organisatieadviseur en begeleider van veranderprocessen. Een hersenbloeding in 2001 deed zijn wereld instorten, maar opende ook de deur naar een heel nieuwe manier – en motivatie – om mensen en organisaties te coachen. In zijn laatste boek Meesteradviseur (2020) stelt hij dat professionals zich steeds minder onderscheiden door wat ze weten en kunnen, en steeds meer door wie ze zijn. Rob Bertels en HCG Netwerk, waar hij deel van uitmaakt, helpen Bos Nieuwerkerk bij vraagstukken over strategie, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.