Bos Nieuwerkerk maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Warmteterugwinning

Energiebesparing en CO2-reductie, samen met Heat Matrix

Tot wel 30 procent van industriële warmte gaat verloren via rookgassen. Deze industriële restwarmte kan vaak in hetzelfde, of in een nabijgelegen proces worden ingezet. Dit verlaagt de CO2-uitstoot en energiekosten van fabrieken, terwijl de terugverdientijd vaak korter is dan vijf jaar. Ons zusterbedrijf Heat Matrix is specialist in warmteterugwinning in de industrie.

Waarom warmteterugwinning?

  • Industriële bedrijven verliezen 10 tot 30 procent van hun warmte via rookgassen, bakdamp of drooglucht
  • Door deze warmte nuttig in te zetten, is een besparing mogelijk van 5 tot 25 procent op het energieverbruik en de CO2-uitstoot
  • Terugverdientijden van 5 jaar of minder zijn haalbaar

Ons doel

De industrie helpen verduurzamen

Produceert uw bedrijfsproces rookgassen, bakdampen of warme, vochtige luchtstromen? Dan kan warmteterugwinning een aanzienlijke reductie van uw CO2-uitstoot en energiekosten opleveren. Ons doel is om uw installatie te verduurzamen, met minimale impact op uw primaire proces. Met deze ingreep helpen we bedrijven in de chemie, voedingsmiddelenindustrie en keramische industrie te verduurzamen en kunnen ze voldoen aan de geldende milieueisen en wet- en regelgeving.

Rik Kuenen, Projectengineer

Kennis

Diepgaande kennis van uiteenlopende industriële processen

Samen met Heat Matrix realiseerden we talloze succesvolle businesscases. Het succes hiervan stond steeds vooraf vast, omdat we altijd beginnen met onze Warmteterugwinning Scan. Hiermee brengen wij uw warmtebronnen en warmtegebruikers in kaart. Daarna presenteren we de meest kansrijke concepten voor warmte-integratie, compleet met een goede indicatie van de investeringskosten, energie- en CO2-besparing en terugverdientijd. 

Bekijken heat recovery system

Garantie

Garantie op uw businesscase

Na de Warmteterugwinning Scan bepalen we samen wat voor u het beste warmte-integratieconcept is. De benodigde technologie werken we hiervoor in detail uit in het warmte-integratieontwerp, waarbij we gebruikmaken van een gedetailleerde analyse van uw procesdata. Hiermee elimineren we de laatste onzekerheden zodat u een weloverwogen investeringsbeslissing kunt nemen. Dus voordat u uw ‘go’ geeft, weten u en wij precies waar we na de realisatie op uitkomen.

rookgas warmtewisselaars

Voor de terugwinning van restwarmte bij bedrijven in de chemie, voedingsmiddelenindustrie en keramische industrie maken we gebruik van warmtewisselaars die de restwarmte overdragen aan koude luchtstromen (gas/gas-warmtewisselaars) of warmtewisselaars die de restwarmte overdragen aan koud water of thermische olie (gas/vloeistof-warmtewisselaars). De samenstelling van het afgas bepaalt het materiaal waarvan de warmtewisselaar is gemaakt: staal of polymeren. Bij het corrosief of sterk verontreinigend afgas kiezen we voor een polymere warmtewisselaar.

Gas/gas-warmtewisselaar voor efficiënte warmteterugwinning
LUCHTVOORVERWARMER

Gas/gas-warmtewisselaar voor efficiënte warmteterugwinning

Een luchtvoorverwarmer is een gas/gas-warmtewisselaar die warmte uit rookgassen, bakdampen of drooglucht herwint om proces-, droog of verbrandingslucht voor te verwarmen. De warmte wordt direct geïntegreerd in het proces, wat zorgt voor efficiënte warmteterugwinning in stoomketels, olieketels, drogers en fornuizen.

Energieterugwinning uit rookgas bij hoge temperaturen
ECONOMISER

Energieterugwinning uit rookgas bij hoge temperaturen

Een economiser is een gas/vloeistof-warmtewisselaar die warmte uit rookgassen, de uitlaatlucht van een droger of oven terugwint voor het voorverwarmen van vloeistoffen voor het primaire proces. De economiser wordt gebruikt bij afgassen boven 150°C en kan ook worden ingezet voor gebouwverwarming of schoonmaakprocessen.

Energieterugwinning uit rookgas bij lage temperaturen met condensor
CONDENSOR

Energieterugwinning uit rookgas bij lage temperaturen

Een condensor is een gas/vloeistof-warmtewisselaar die wordt gebruikt bij rookgas of drooglucht vanaf 80 °C. Deze warmtewisselaar wint met een relatief lage temperatuur energie terug uit rookgas of drooglucht, condenseert waterdamp tot vloeistof en wint zowel voelbare als latente warmte terug. Deze energie kan worden gebruikt voor het voorverwarmen van proceswater of als input voor een warmtepomp.

Exodraft, rendabele warmteterugwinning voor de foodsector
EXODRAFT

Rendabele warmteterugwinning voor de foodsector

Bos Nieuwerker is de exclusieve Benelux-partner van Exodraft, producent van gas- en vloeistof-warmtewisselaars. Dankzij de modulaire opbouw zijn deze eenvoudig te installeren en schaalbaar. Ze maken warmteterugwinning rendabel voor de foodsector, met minimale procesonderbreking. De herwonnen warmte kan gebouwen of water verwarmen. De oplossing heeft zich al ruimschoots bewezen in bakkerijen.

We maken concepten voor warmteterugwinning en we begeleiden de implementatie. Zien hoe een goed idee goed wordt uitgevoerd is een kick.

Rik Kuenen, projectengineer

aanpak

In vier stappen verduurzamen

Ons proces bestaat uit vier stappen om warmteterugwinning uit rookgassen goed, snel en kostenefficiënt in uw fabriek te realiseren. Gedurende de uitvoering weet u zich compleet ontzorgt. Uw vaste accountmanager en een vast team staan garant voor advies, ontwerp, productie, installatie, implementatie, validatie en garantie.

Stap

Warmteterugwinning Scan

Met de Warmteterugwinning Scan maken we een grondige analyse van uw complete warmtehuishouding. Hiermee brengen wij uw besparingsmogelijkheden en een indicatieve businesscase in kaart. 

  • Analyse restwarmtebronnen
  • Analyse restwarmtegebruikers
  • Kansrijke warmteterugwinningsconcepten
  • Geen dik en duur rapport maar een compact advies

Stap

Warmte-integratieontwerp

In deze stap komen warmteterugwinningskennis van Heat Matrix en de rookgaszijdige kennis van Bos Nieuwerkerk samen. We analyseren de procesdata om de warmteterugwinningstechnologie te selecteren en het besparingspotentieel vast te stellen. 

  • Processchema voor warmte-integratieconcept
  • Toepassing in uw bestaande installaties
  • Minimale impact op uw huidige primaire proces
  • Defintieve businesscase en offerte

Stap

Realisatie

Het warmteterugwinningssysteem wordt geproduceerd en geïnstalleerd onder supervisie van onze eigen engineers. We dragen zorg voor het overkoepelende projectmanagement.

  • Geen handovers tussen verschillende partijen
  • Grip op planning en kwaliteit van uitvoering
  • We testen de installatie zelf
  • We geven garantie op de prestaties

Stap

Service

Na de oplevering ondersteunen wij u bij een succesvolle opstart. Daarna begint het terugverdienen van uw investering, want wij geven garantie op de prestatie van uw systeem.

  • Advies over reserveonderdelen
  • We bellen tweejaarlijks voor controle
  • We kunnen periodieke inspecties uitvoeren
  • We staan altijd voor u klaar

Referenties

Onze trots? Dat zijn onze projecten en opdrachtgevers!

Van papierfabrikant tot bierbrouwer, van koekjes- tot bakstenenfabrikant, voor talloze uiteenlopende producenten realiseerden wij aanzienlijke besparingen in energie en CO2-uitstoot.

Heat Matrix

15 jaar expertise in warmteterugwinning?

Ons zusterbedrijf Heat Matrix heeft ruim 15 jaar expertise in warmteterugwinning. Onze samenwerking maakt dat u als opdrachtgever met één partij werkt, waarbij de expertisen van twee zusterbedrijven voor u aan de slag gaan.

Daarom Bos Nieuwerkerk/Heat Matrix

  • Diepgaande kennis van uiteenlopende industriële processen
  • Inzicht in investeringskosten, energie- en CO2-besparing en businesscase
  • Afvoer van gassen én warmterugwinning als turnkey project
  • Totale ontzorging tijdens een bewezen proces in vier stappen
  • Een no-nonsense mentaliteit
Rik Kuenen, Projectengineer

Contact

Bent u benieuwd naar uw besparingspotentieel? 

Laat ons een Warmteterugwinning Scan uitvoeren en krijg inzicht in de meest kansrijke warmte-integratieconcepten. Neem contact op met Rik Kuenen.